Esa Pulliainen

Lapsuus- ja nuoruusvuodet    Tuomari Nurmio ja Köyhien Ystävät
Rauli "Badding" Somerjoki    Topi Sorsakoski & Agents  
Agents & Jorma Kääriäinen Agents & Vesa Haaja

Muu toiminta

Oma levystudio
Agents
ja Topi Sorsakoski -yhteistyön päätyttyä vuonna 1992 Esa Pulliainen ja Vesa Anttila ryhtyivät rakentamaan oma levystudiota Studiorakennus Oy:ltä vuokraamaansa Hitsville-nimiseen kiinteistöön Helsingin Pitäjämäelle. Ensin äänityslaitteet asennettiin kiinteistön yläkertaan, kunnes ne vuonna 1998 siirrettiin avarampiin tiloihin rakennuksen länsipäädyssä sijaitsevaan Finnvoxin entiseen nauhavarastoon. Studion nimeksi tuli Hitsville # 3. Ensimmäiset itse tuotetut ja levylle menneet taltioinnit, jos ei lasketa vanhoja kotikelamankalla tehtyjä Beat-Peten -aikaisia äänityksiä, nauhoitettiin vuonna 1992. Viimeinen Topi Sorsakoski ja Agents-single ”Voitko alkaa uudelleen” / ”Nuoruuteni” julkaistiin omin voimin, mutta T. T. (Timo Tapani) Oksala miksasi sen Finnvoxissa. Esalle äänitystouhu oli aluksi vain harrastus. Jo Askiston aikaan Esa osteli äänityslaitteita ja kasailin niitä isän ja äidin pieneen pihamökkiin, Kaiku-studioon, Agents- päämajaan. Sinne Esa hankki ensin kaksiraitatekniikkaa, sitten kasiraitatekniikkaa ja lopulta 16-raitakamat. Varsinaisen sysäyksen äänityspuuhiin Esalle antoi 1980-luvun alussa Suomen Yleisradion kuvapuolelta Esan saama taustamusiikkitilaus. Ohjelman ohjasi vielä tuohon aikaan Yleisradiossa työskennellyt Juha Rosma.

Äänityskalustoa
Äänityskalustoa

Sovittaja - tuottaja
Äänitystöiden lisäksi Esa Pulliainen on sovittanut ja tuottanut kaikki Agents-levyt sekä tuottanut myös monien muiden artistien ja yhtyeiden levytyksiä. Hän on soittanut mm. Maukka Perusjätkä ja Nahkatakeissa, Ductailsien ja Slippersien levyillä. Tehnyt yhden kantanauhan YLE:lle missä ovat kappaleet "Balladi Olavinlinnasta", "East Virginia", "Muista minua", "Paratiisi", "Siks oon mä suruinen" ja "Sinun omasi". Joitakin ohjelmanauhojakin hän on tehnyt. Säestänyt lastenlaulujakin. Esalla onkin ollut ajatuksena se, että pitää soittaa kaikentyylistä musiikkia, jos aikoo itsensä soittamalla elättää.

Sorvin ääressä - Esa Pulliainen
Sorvin ääressä - Esa Pulliainen, vuonna 1998

Help-yhtye
Lähes kymmenen vuoden ajan 1980-luvun alusta alkaen Esa Pulliainen soitti sivutöinään tanssimusiikkia, joskus pitkiäkin kiinnityksiä, Eero Raittisen johtamassa Help-yhtyeessä. Ensimmäisinä Help-vuosina kyse oli Esan pääasiallisesta toimeentulosta. Kun muut Agentsit pitivät lomaa, niin Esa meni aina Helpiin soittaamaan siksi aikaa. Ei Esa mitään lomia koskaan pitänyt. Välillä oli aika rankkaa, varsinkin Topi Sorsakosken aikana, kun keikkoja oli yli 200 vuodessa. Myös Agentsien kanssa Esa on bändinä äänittänyt taustoja muille artisteille mm. Mr Breathlessille veret seisauttavaa rokkenrollia ja Eino Grönille tangoja.

Vas. Mr Breathless, Vesa Anttila ja Esa Pulliainen Hitsville # 3 -studiolla 1990-luvun lopulla.
Vas. Mr Breathless, Vesa Anttila ja Esa Pulliainen
Hitsville # 3 -studiolla 1990-luvun lopulla.

Liikunta
Musiikin ohella Esa Pulliaisen sydäntä lähellä on ollut liikunta. Lapsena harrastettu monipuolinen liikunta: kaikenlaiset pallopelit, juoksu, hiihtäminen, pyöräily, paini, seiväshyppy ym. loivat hyvän peruskunnon, jonka avulla on varttuneempana jaksanut kiertää Suomea pitkillä keikkarundeilla. Hiihtokilpailuihin osallistuminen jäi siinä vaiheessa, kun kitaransoitto alkoi vetää puoleensa. Roudarina toimiessaan Esan lihaskunto oli parhaimmillaan. 1980-luvulla pitkien 100 km:n pyörälenkkien aikana oli hyvä miettiä laulujen sovituksia ym. musiikkiin liittyviä asioita.

Hiihdonopettaja 
1980-luvun alussa Esa alkoi harrastaa laskettelua Olostunturilla, Muoniossa. Hän innostui laskettelusta niin paljon, että valmistui hiihdonopettajaksi 1990-luvun lopulla, ja on toiminut Kellokkaat -nimisen hiihtokoulun johtajana vuodesta 1999 lähtien. Tosin viime vuosina on vetovastuu ollut enempi koulun pitkäaikaisella sihteerillä Pekka Helinillä. Myös Esan hiihdonopetus on vähentynyt, kun perheen kanssa vietetty aika suksilla on vienyt yhä enempi aikaa. Nuoremmat saavat nyt hoitaa hiihdonopetuksen

Lasketteluopettajat vas: Pekka Helin, Esa Pulliainen, Heikki Sandrén ja Antti Autio Oloksella huhtikuussa v. 2000.
Lasketteluopettajat vas: Pekka Helin, Esa Pulliainen,
Heikki Sandrén ja Antti Autio Oloksella huhtikuussa
v. 2000.
Opettajista Pekka, Esa ja Heikki muodostavat
The Kellokhaat Bandin, joka soittelee rokkia ja rautalankaa
Oloksen Kodassa.

Perheenisä
Pian 30 vuotta kestäneen ammattimuusikkouransa aikana Esa Pulliaisesta on kehittynyt loistava kitaristi ja oman tyylilajinsa ehdoton ykkösnimi. Myös hänen johtamansa Agents-yhtye on pitkään ollut Suomen suosituimpia orkestereja, joka on saanut seurakseen monta uutta kitaravetoista kokoonpanoa. Menestyksestä ja huomattavista musiikillisista ansioistaan huolimatta, muun muassa Säveltaiteen valtionpalkinto vuonna 2003, Kultainen Emma Kitara Palkinto vuonna 2005,
Elmu-Award palkinto vuonna 2009. Esa pitää tietoisesti varsin matalaa profiilia, ja on työn ulkopuolella mieluiten omiin oloihinsa vetäytyvä ihan tavallinen perheenisä.

 

Lähteet:
Esa Pulliaisen kanssa käymäni
antoisat keskustelut takahuoneiden hämyissä n. 15 vuoden aikana, Esalta saatu sekä kuvallinen että kirjallinen materiaali.
Kokoamani Badding- ja Agents-leikekirjat sekä Agents-arkisto.
Santtu Luodon kirjoittama "Agents Forever"-teos.
Kiitos kaikille kuvia lähettäneille.
- Lauri Laajalahti

Sivun alkuun