Ma 29.11.2010

Leirinuotiolla soi rautalanganomainen musiikki uudella tavalla

Esa Pulliainen
Esa Pulliainen (kuva: Anne Hämäläinen)

Itsenäisyyspäivän Leirinuotiolla kokoontuvat sähkökitaran soittajat mielessään rautalanka ja surf sekä sen sukuinen instrumentaalimusiikki. Ohjelman primus motor on Esa Pulliainen, mies joka teki rautalangasta suomalaisen iskelmän perussoinnin Agentsissa.
  Mikko Lankinen taas on vienyt Laika & The Cosmonautsin kitaristina surffia aallon verran eteenpäin soinnin emämaassa Yhdysvalloissakin yhtyeen kiertueilla. 
  Miikka Paatelaisen yhtyeitä ovat olleet mm. Pienet Miehet, Cool Sheiks ja Fat Bullets. Kitaristina hän on jo aiemminkin soittanut Leirinuotiolla -kokoonpanossa. 
  Haastattelussa kitaristi-trio pohtii rautalankaa, surfia ja suomalaisuutta.
  Pulliainen toteaa, että rautalankamusiikki on puhtaasti suomalainen käsite, ulkomailla puhuttaisiin ehkä Guitar Oriented Instrumental Rockista. Rautalanka myötäilee suomalaista mielenmaisemaa, molli ja kaihomielin on melodioissa vahvasti läsnä, kiteyttää Pulliainen. 
 
Lankisen mukaan suomalaisen rautalangan surumielisyydestä on suomalaisen soittajan vaikea irrottautua. ”Vaikka Laika & The Cosmonauts kuinka yritti tehdä kalifornialaista surfia, niin silti amerikkalaisen korvissa se kuulosti jotenkin oudolta ja slaavilaiselta.”
  Surfin ja rautalangan merkittävin ero on tekijämiesten mukaan kaiku. Surfissa lotisee jousikaiku, rautalangassa taas käytetään brittityylistä nauhakaikua.
 
Miikka Paatelainen on astunut kitaramusiikin maailmaan Jimi Hedrixin rock’n roll –kitaran kautta.
   Rautalanka-Pulliaisen ja surf-Lankisen debatin Miikka summaa tavalla, johon kenelläkään ei liene vastaansanomista: ”Soundi on tärkeintä sekä surfissa, rautalangassa että kaikenlaisessa (instrumentaali)musiikissa. Oli se sitten Hurriganesia tai Shadowsia”

Kuuntele Tapani Pollarin tekemä haastattelu YLE:n Satumaassa sekä tutustu ennakkomaistiaisena Esa Pulliaisen ja Mikko Lankisen versioon kappaleesta "Vihreät niityt", Esa Pulliaisen, Mikko Lankisen ja Miikka Paatelaisen esittämään kappaleeseen "7ender" sekä Esa Pulliaisen instrumentaaliin "Matkaaja".

Biisilista YLE Satumaan Leirinuotiolla  06.12 :
01. Esa Pullianen & Leirinuotiolla -orkesteri: 7ender
02. Mikko Lankinen & Leirinuotiolla -orkesteri: Made in Sweden
03. Esa Pulliainen & Leirinuotiolla -orkesteri: It hurts to say goodbye
04. Mikko Lankinen & Leirinuotiolla -orkesteri: California Rag
05. Mikko Lankinen & Leirinuotiolla -orkesteri: Fadeaway
06. Miikka Paatelainen & Leirinuotiolla -orkesteri: Laika has landed
07. Esa Pulliainen & Leirinuotiolla -orkesteri: Valot
08. Miikka Paatelainen & Leirinuotiolla -orkesteri: Sphinx Jinx
09. Mikko Lankinen & Leirinuotiolla -orkesteri: Something
10. Esa Pulliainen & Leirinuotiolla -orkesteri: Matkaaja
11. Esa Pulliainen, Mikko Lankinen & Leirinuotiolla -orkesteri: Vihreät niityt