Agents


Agents
-yhtye perustettiin syksyllä 1979, kun Tuomari Nurmion ja Köyhien ystävät -yhtyeen tiet erosivat. Köyhien ystävissä soittivat Nurmion ohella Esa Pulliainen (guit.),Hans Etholén (bass) ja Juha Takanen (dr). Esan, Hansin ja Juhan mukaan liittyivät Jukka Ollila (keyb.) ja Esan veli Kai Pulliainen. Kai ryhtyi soittamaan bassoa, Hans komppikitaraa. Laulusolistiksi kiinnitettiin Beat-Pete, Pekka Rytkönen. Agents oli syntynyt.

AGENTS ON SYNTYNYT!
Agents - Hans, Esa, Kai, Juha, Jukka ja
BEAT PETE:"SE JOKIN SINULLA ON"
Beat-Pete

"Rautalankamusiikki on isänmaallista", Esa Pulliainen

Agents teki heti vuoden 1979 lopulla klassisen singlen "Jätkän twist" / "Kitara twist". Seuraavan vuoden alkupuolella ilmestyivät singlet "Snake shake" / "Sydänsuruja" ja "Agents Arabiassa" / "Se jokin sinulla on". Vuoden 1980 aikana ilmestyi myös debyyttialbumi "Agents". Yhtye teki myös singlen "Tiikerihai" / "Kuningaskobra" solistinaan Eki-setä (Erkki Rapo). Agentsin musiikillinen tyyli perustui beat- ja rautalankasoundeihin, mikä poikkesi radikaalisti tuon ajan musiikin valtavirrasta. Agentsit olivat "rautalankapuritaaneja", jotka soittivat ns. "kirjan mukaan".

1. SINGLE, JÄTKÄN TWIST / KITARA TWIST
Agents-singlet
2. SINGLE, SNAKE SHAKE / SYDÄNSURUJA 3. SINGLE, AGENTS ARABIASSA / SE JOKIN SINULLA ON 4. SINGLE, TIIKERIHAI / KUNINGASKOBRA, solistina Eki-setä alias Erkki Rapo


Tunteiden tulkitsija - Rauli "Badding" Somerjoki

Syksyllä 1981 alkoi Agentsin ja Rauli "Badding" Somerjoen menestyksekäs yhteistyö, joka tiesi Beat-Peten uran loppumista Agentseissa. Samoin yhtyeen kosketinsoittaja vaihtui. Uudeksi kosketinsoittajaksi tuli Petri Rantala.  Agents säestikin Somerjokea hänen uran loppukauden unohtumattomilla levyillä: "Ikkunaprinsessa", "Tähdet, tähdet" ja "Laivat". (Agents Laivat -LP:llä salanimellä The Young Beats). Ikimuistoinen taltiointi tältä kokoonpanolta on Mika Kaurismäen elokuvassa "Arvottomat".
Rauli Somerjoki toteutti Jussi Raittisen ohella jo 1970-luvulla perinteisen tanssi- ja iskelmämusiikin sekä popin yhteensulauttamista, synteesiä. Esim. Raulin tulkitsema Matti Jurvan sävellys "Sulamit". Tätä nk. fuusiomusiikkia Agents vei sitten myöhemmässä tuotannossaan Somerjokea pidemmälle.
Lue lisää Rauli Somerjoesta.
YLE/Elävä arkisto: Rauli Badding Somerjoki
RAULI "BADDING" SOMERJOKI

 

 

 

 

      

Sinivalkoinen ääni - Topi Sorsakoski

SURULLISEN HAHMON RITARI - TOPI SORSAKOSKI
Topi Sorsakoski
1980-luvun lopulla.

MAANTEIDEN RITARI - TOPI SORSAKOSKI
Topi Sorsakoski
vuonna 2009.

Rauli Somerjoen ohella Agentsin toisena solistina 1980-luvun alkupuolella oli ähtäriläinen Pekka Tammilehto. Pekka oli saanut Jussi & The Boys-yhtyeen kitaristina ollessaan taiteilijanimen
Topi Sorsakoski. Topin vakiinnuttaessa paikkansa Agentsin ykkössolistina yhtye saavutti kasvavaa suosiota ja pääsi jo suurempiin paikkoihin soittamaan. Bändiin liittyivät tanssitytöt Mari Hatakka ja Tiina "Pinkki" Isohanni. Varsinainen läpimurto tapahtui v. 1986 "In beat" -LP:n julkaisun jälkeen. Topi Sorsakoski & Agents tuli tunnetuksi koko Suomessa.
Topi Sorsakosken ja Agentsin yhteistyö päättyi elokuussa 1992 Heinäveden Kermakosken lavalla. Takana oli yli tuhat keikkaa ja viisi yhteistä albumia. Kaikki levyt myivät kultaa ja neljä saavutti platinalevyn rajan. Levyjen kappaleet ovat vanhaa iskelmää, rockia, slaavilaista kaihoa 1950 ja 1960-luvuilta. Kappaleet on sovitettu uudelleen ja esitetty aidosti ehdottomalla tyylitajulla ja kaikella kunnioituksella menneisyyttä kohtaan. Kappaleiden sovituksista vastasi tyylitaituri, kitaravirtuoosi Esa Pulliainen. Sävellykset ovat mm. Toivo Kärjen, John Lennon/Paul McCartneyn, Renegadesin, Jimi Hendrixin ja Rauno Lehtisen käsialaa.

"Topi Sorsakosken ja Agentsin merkitys ja vaikutus ei rajoitu ainoastaan musiikkityylien yhdistämiseen. Topi & Agents vei rockmusiikin takaisin tanssilavoille varttuneemmalle väestölle, samalla se veti mukanaan myös runsaasti nuorta yleisöä. Agents-yhtyeen voidaan sanoa vaikuttaneen ratkaisevasti tanssilavakulttuurimme elpymiseen", Jussi Raittinen.

Topi Sorsakoski & Agents -levymyynti: 

In memoriam, 1992, (20699)
Half and half, 1990, kultaa
Greatest hits,1989, platinaa
Pop, 1988, tupla-platinaa
Besame Mucho, 1987, tripla-platinaa
In Beat, 1986, tupla-platinaa
 
AGENTS-TANSSITYTÖT  MARI HATAKKA JA TIINA "PINKKI" ISOHANNI

 

 

 

 

 

Lisäksi ilmestyivät maxi-ep:t vuosina 1985 ja 1986, sekä useita singlelevyjä. Mm. syksyn 1987 kymmenestä soitetuimmasta jukebox -singlestä puolet oli Topin ja Agentsin levytyksiä.

TOPI SORSAKOSKI & AGENTS, ALAVUS KESÄ 1987
Topi Sorsakoski & Agents, Alavus kesä 1987

YLE Elävä arkisto: Topi ja Agents Tullikamarilla 1990

Agents & Jorma Kääriäinen

Topi Sorsakosken ja Agentsin teiden erottua tapahtui Agents-yhtyeen kokoonpanossa muutos. Vanhojen jäsenten Esa ja Kai Pulliaisen lisäksi yhtyeeseen liittyivät mukaan Heikki Sandrén (rummut) ja J. P. Virtanen (koskettimet). J. P. oli mukana levytyksissä ja joskus keikoilla. Uudeksi laulusolistiksi kiinnitettiin Jorma Kääriäinen. Elokuussa 1992 Esa kutsui Jorman kylään ja pyysi Jormaa Agents-yhtyeen uudeksi solistiksi. Ensimmäiset yhteiset äänitykset tehtiin joulukuussa 1993. Jorman sametinpehmeä ääni ja teeskentelemätön tyyli toivat uuden, oman lisänsä Agents-soundiin.
Lisäksi Agents ja Jorma Kääriäinen-yhtyeen kanssa on toiminut Vesa Anttila studiolla. Vesa on tehnyt mm. muusikon, äänittäjän, miksaajan töitä. J. P. erosi Agentseista elokuussa 2008.

Agents v. 1998: Ylärivi vas. Heikki Sandren, Lalli, Raksu. Alarivi vas. Esa Pulliainen, Jorma Kääriäinen ja Kai Pulliainen
Agents v. 1998: takana vas. Heikki Sandren, Lalli, Raksu,
edessä vas. Esa Pulliainen, Jorma Kääriäinen ja Kai Pulliainen

VESA ANTTILA, MULTILAHJAKKUUS SUOMALAISESSA MUSIIKKIKULTTUURISSA  
Vesa Anttila, yhteistyötä Agents-yhtyeen kanssa jo 1980-luvulta alkaen. Mm.TV 2:n Laulava sydän -ohjelmasarjassa.
J.P. VIRTANEN, ILMIÖMÄISTÄ KOSKETINSOITINTEN HALLINTAA
J. P. Virtanen, sensaatiomainen kosketinsoittaja Agents-yhtyeen menestyslevyiltä. Mukana bändissä elokuuhun 2008.

Agents & Jorma Kääriäinen levyt

"Agents forever"  Ensimmäinen Agents & Jorma Kääriäinen albumi Ensimmäinen kokoonpanolta Agents & Jorma Kääriäinen ilmestynyt albumi oli "Agents forever" (1995), joka valittiin heti paikallisradioiden kuukauden levyksi. Albumi sisältää suurimmaksi osaksi cover-kappaleita, joista seitsemään Jorma Kääriäinen teki suomenkieliset sanat. Parhaiten mieliin ovat jääneet kappaleet "Sanoit liian paljon", "Antaudun (kuin hullu rakkauteen)" ja "Tähti kaukainen".

Vuonna 1996 ilmestyi pitkäsoitto "Agents is back!", jolla perinteisten käännöskappaleiden lisäksi on Esalta ja Jormalta yksi oma biisi sekä kaksi kotimaista uudelleen sovitettuina. "Muistan kesän" ja "Moskovan valot" ovat ne kappaleet, joilla Jorma Kääriänen lauloi itsensä suomalaisten sydämiin.

Marraskuussa 1997 ilmestynyt "Agents is more!", jonka kappaleet valittiin favourites -periaatteella, on nimensä mukaisesti enemmän kuin edeltäjänsä - nimenomaan myyntilukujen näkökulmasta. Albumi toi Agents & Jorma Kääriäinen kokoonpanolle heidän ensimmäisen yhteisen kultalevynsä huhtikuussa 1998. "Agents is more!" valittiin kuukauden levyksi marraskuussa 1997. Vuoden 1997 levyäänestyksessä albumi oli toisena ja Radio Mafian Roots-illan rokkilevyäänestyksessä "Agents is more!" oli viides. Albumin soitetuin kappale oli "Sinä vain", joka muutti soittolistat Agents-merkkisiksi vuodenvaihteessa 1997-1998.

Lokakuussa 1998 ilmestyi kokoelma-albumi "Agents is best!", jolle on koottu Agents & Jorma Kääriäinen-yhtyeen radio- ja keikkasuosikit. Mukana on 5 uutta tai Agentsin levyillä aikaisemmin julkaisematonta kappaletta: "Illan varjoon himmeään", "Ajomies", "Mrs Robinson", "Donna" ja "Sunshine of your love". Joulukuussa 1998 "Agents is best!" -albumi saavutti kultalevyrajan ja Radio Mafian Roots-illan rokkilevyäänestyksessä "Agents is best!" oli kolmas!.
28.10.1999 "Agents is best!" saavutti platinalevyrajan 45 000 kpl.
7.12.1999 julkaistiin "Laulava Sydän" -tupla-albumi, joka saavutti kultalevyrajan (20.000 kpl) 13.12.1999 ja platinalevyn rajan heinäkuussa 2000. Marraskuussa 2000 "Agents is back!" myi kultaa. Yhtyeen Agents & Jorma Kääriäinen albumeja on myyty 1.3.2001 mennessä 185 000 kappaletta.
5.3.2001 julkaistiin albumi "Agents is... HERE!". Albumi myi kultaa 28.3.2001. "Agents is more!" -albumi ylitti platinalevyrajan (40.000) kesäkuussa 2001. "Agents is... HERE!" myi platinaa (30 000 kpl) elokuussa 2001. 
26.10.2001 julkaistiin rokkilevy "Agents is... ROCK! vol # 1". Hiteiksi nousivat muun muassa kappaleet "Hound dog", "Move it" ja "Teenage Dolly".
Vuonna 2003 julkaistulta albumilta "Agents Is... Tonight" mieleen jäivät puolestaan kappaleet "Jos näin ei oisikaan", "Fever" ja "Peliä vain". Vuonna 2004 julkaistiin The Boysin kanssa albumi "Pop Show". Yhteisalbumia seurasi myös yhteiskeikat seuraavana kesänä ympäri Suomea. Yhteislevyn hittejä olivat muun muassa "Tahdon saaren", "Yyterin twist", "Takaa ajatusten virran" ja "Leningrad".
Marraskuussa 2004 julkaistiin Jorma Kääriäisen ja Agentsin toinen kokoelmalevy. Levyllä on myös viisi Agentsin ennen julkaisematonta levytystä. "...Is best vol. 2." -albumi saavutti platinalevyrajan, 30 000 myytyä äänitettä, kesäkuussa 2005.
Lue Diskografiaosioista tarkempaa tietoa Agents-levyistä ja niiden myynneistä. Huikeat yli 400 000 Agents-levyä oli myyty syksyyn 2008 mennessä!

Agents & Jorma Kääriäisen yhteistyön päättyminen

13.9.2006 julkaistiin Jorma Kääriäisen ja Agentsin seitsemäs ja toistaiseksi viimeisin studioalbumi, "...Is Allright".

"... IS ALLRIGHT" -ALBUMI  
"... Is Allright"
-Agents & Jorma Kääriäinen-yhtyeen toistaiseksi viimeinen pitkäsoitto

Lokakuussa 2006 Agents ilmoitti jäävänsä pitkälle keikka- ja levytystauolle.
Lue tiedote. Laulusolisti Jorma Kääriäinen esiintyy tällä hetkellä sooloartistina.

Topi Sorsakosken paluu Agentsin solistiksi

Topi Sorsakoski & Agents "Renegades" -albumi Toukokuussa 2007 ilmoitettiin Topi Sorsakosken palaavan Agentsin laulajaksi ainakin yhden albumin ja kiertueen ajaksi. 29.8.2007 julkaistaan uusi Agents-albumi "Renegades" joka pohjautuu Renegades-yhtyeen tuotantoon. Topi Sorsakoski & Agents teki albumin ilmestymisen aikoihin myös pienen kiertueen.

Agents & Friends

Esa Pulliainen ja Vesa Haaja
Esa Pulliainen ja Vesa Haaja 27.8.2008
Pitkän uran tehnyt Agents esitteli uuden kokoonpanonsa 27.8.2008 Helsingissä. Suositun Agents-yhtyeen uutena solistina kuullaan Vesa Haajaa. Vesa laulaa myös mm. Whistle Bait-yhtyeessä. Kitaristi Esa Pulliaisen johtama Agents otti riveihinsä myös Vesan bändikaverin saksofonisti Juho Hurskaisen. Syntyi Agents & Friends. Lisäksi Agents & Friends-bändissä soittavat vanhat tutut agentit Kai Pulliainen, basso ja Heikki Sandrén, rummut. Agents & Friends aloitti keikkailut lokakuussa 2008.

'Kaikkien aikojen Agents' -juhlakiertue 
'Kaikkien aikojen Agents'
Seisomassa vas. Pedro Hietanen, Jorma Kääriäinen, Heikki 
Sandrén, Kai Pulliainen ja Juho Hurskainen. Edessä vas. Esa 
Pulliainen, Vesa Haaja ja Topi Sorsakoski.
(Kuva: Jari Heikkilä)

Agents juhlisti 30-vuotista taivaltaan ainutkertaisella juhlakiertueella, joka kokosi yhteen suuren joukon yhtyeen historiassa mukana olleita muusikoita. Elo-syyskuussa 2009 järjestetyllä 'Kaikkien aikojen Agents' –kiertueella olivat mukana yhtyeen nykyisen solistin Vesa Haajan lisäksi häntä ennen Agentsin laulajina toimineet Topi Sorsakoski ja Jorma Kääriäinen. Lisäksi kiertueella nähtiin soittajana yhtyeen levytuottajana pitkään toiminut Pedro Hietanen.

Kiertue oli suurmenestys n. 17 000 katsojaa näki kiertueen, jonka lähes kaikki esiintymispaikkakunnat olivat loppuunmyytyjä.  Lue lisää 

Agents & Vesa Haaja

Agents & Vesa Haaja

Agents on nyt Agents & Vesa Haaja. Huhtikuun 11. päivänä 2011 annettiin tiedote tapahtuneesta. Yhtyeen ensimmäinen single "Kello käy" kuultiin radioaalloilla. Odotettu single meni ensimmäisellä viikolla suoraan sijalle #1 Radio Suomen Soitetuimmat -listalla.

Kesäkuun 15. päivä julkaistiin ensimmäinen Agents & Vesa Haaja -albumi "Go Go". Albumi julkaistiin kahdessa formaatissa; tavallisena cd-levynä sekä avattavana vinyylinä. Vinyyli on rajoitettu ja numeroitu 500 kpl:een erikoispainos, jossa on mukana pätkä "Go Go" –albumin alkuperäistä 24-raitaista magneettinauhaa jolle levy on äänitetty. Vinyylissä on myös Esan ja Vesan nimmarit aitoustodistuksena.

Agents & Vesa Haaja -yhtyeen toinen albumi "On Stage - In Studio" julkaistiin 13.06.2012. Julkaisu sisältää cd-levyn ja puolen tunnin dokumentin. Katso teaser http://www.youtube.com/watch?v=iXW1L4PjL_A

Yhtyeen kolmas albumi "Sound On Sound" julkaistiin 05.09.2014. Albumi nousi ensimmäisellä listaviikollaan (vk 37) suoraan sijalle #2 Suomen virallisella listalla.

Syksyllä 2014 Agents & Vesa Haaja -yhtye koki miehistön vaihdoksen. Juho Hurskainen ja Heikki Sandrén jäivät pois yhtyeestä. Uudeksi rumpaliksi valittiin Jari "Kepa" Kettunen.

Vesa Haaja

Esa Pulliainen valitsi Vesa Haajan uudeksi Agents-solistiksi elokuussa 2008. Haaja ja Pulliainen ovat tunteneet toisensa jo kaksi vuosikymmentä. Miehistä henkii molemminpuolinen kunnioitus. Vesa on pitkän linjan rock’n’ roll –mies, joka on maineikkaan Whistle Bait –yhtyeensä kanssa kiertänyt kotimaan ja maailman estradeja jo vuodesta 1984 lähtien. Haaja on myös omassa genressään arvostettujen The Barnshakersin ja Hi-Fly Rangersin solisti ja biisintekijä. Esimerkiksi toukokuussa 2011 The Barnshakers oli Firenzessä festivaalin pääesiintyjänä. Lue lisää...

 


"Solistit vaihtuu -  Agents on ja pysyy", Esa Pulliainen

Lue enemmän Agents-yhtyeestä Esa Pulliainen -osiossa

Sivun alkuun